Terug naar Mühlberg

door Karel

In het naoorlogse Nederland was geen ruimte om de ervaringen in een krijgsgevangen kamp te verwerken. Er was weinig waardering en evenals andere ex krijgsgevangen, stopte mijn vader zijn oorlogsverleden weg. De laatste tientallen jaren begint het oorlogsverleden weer een plaats te krijgen. Voor mijn vader echter te laat. Het kamp Stalag IV B in Mühlberg is na 1945 nog door de Russen gebruikt en in 1948 opgeheven. Inmiddels is het een gedenkplaats geworden waar jaarlijks, begin september, een herdenkingsbijeenkomst gehouden wordt.

In het dagboek wordt het boek in wording Prikkeldraad genoemd. De zoon van één van de auteurs, Bob Entrop, heeft in 2010, geïnspireerd door het boek van zijn vader, een documentaire gemaakt met interviews van enkele nog levende krijgsgevangen en beelden van het huidige terrein waar het kamp was. Zie de bespreking van de film in de NRC.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

Geef een nieuwe reactie