Krijgsgevangen in Stalag IV-B (Mühlberg a/d Elbe)
Ad Verhulst, die bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog dienstplichtig was als sergeant, werd in juli 1943 als krijgsgevangene naar het krijgsgevangenkamp Stalag IV‑B (Stammlager) in Mühlberg aan de Elbe overgebracht. In het kamp hield hij vrijwel dagelijks een dagboek bij waarin hij zijn ervaringen beschreef: de interactie met medegevangenen, het beperkte contact met het thuisfront en de manier waarop de oorlog werd beleefd. Zijn boek bestrijkt de periode van juli 1943 tot mei 1945. In die tijd werd hij in Amersfoort gevangen genomen en na de bevrijding, door het Russische leger, verliet hij het kamp en begon hij aan zijn reis naar huis.
In zijn uitgebreide verslagen vertelt Verhulst ook over de ontmoetingen met krijgsgevangenen van verschillende nationaliteiten, wat het boek een helder beeld geeft van het leven in het kamp. Vooral de dagelijkse strijd om voedsel, het gevecht tegen ziektes, de verzet tegen onderdrukking en de wijze waarop men de verveling bestreed – dit alles komt tot leven in zijn beschrijvingen.
Op de pagina dagboek vind je informatie over het boek zelf en de bestel mogelijkheden.
De Blog Kampervaringen belicht het leven in het kamp gedurende de periode die in het dagboek wordt beschreven. Reacties en aanvullingen zijn hier van harte welkom.
In de Blog Kampvrienden ligt de focus op de persoonlijke contacten met Nederlandse kampgenoten. Ook hier nodigen we je uit om reacties en extra informatie, bijvoorbeeld uit andere dagboeken, te delen.