Dagboek 1943 – 1945

door: A.G. Verhulst

Krijgsgevangen in Stalag IV-B (Mühlberg a/d Elbe)

boek

Ad Verhulst was bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog dienstplichtig militair in de rang van sergeant. In juli 1943 werd hij als krijgsgevangene overgebracht naar het krijgsgevangenkamp Stalag IV-B (Stammlager) in Mühlberg a/d Elbe. Daar schreef hij vrijwel dagelijks over zijn ervaringen in het kamp, de contacten met zijn medegevangenen, de spaarzame contacten met het thuisfront en hoe in het kamp de oorlog ervaren werd. Het boek bestrijkt de periode van juli 1943 tot mei 1945. Hij wordt in die periode gevangengenomen in Amersfoort en na de bevrijding door het Russische leger, verlaat hij het kamp en is dan op reis naar huis.

Ad Verhulst schrijft uitgebreid over zijn contacten met mede krijgsgevangen van verschillende nationaliteiten. Mede daarom geeft het boek een goed beeld van het leven in het kamp. Met name waar het gaat over de strijd voor voedsel, de strijd tegen ziektes, de strijd tegen onderdrukking en de strijd tegen verveling.

De pagina dagboek bevat informatie over het boek zelf en hoe het besteld kan worden.

De Blog Kampervaringen gaat over het leven in het kamp gedurende de periode van het dagboek. Reacties met aanvullingen hierop zijn welkom.

De Blog Kampvrienden gaat over persoonlijke contacten met mede kampgenoten uit Nederland. Reacties met meer informatie, bijvoorbeeld uit andere dagboeken, zijn welkom.